Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dětenická pranice o kus žvance

Nevím, jestli to tak taky máte, ale u mě první hezké dny vždy probudí nadšení pro plánování výletů. V minulém roce se v tomto smyslu nezadařilo. Plány sice byly, ale jak to tak bývá, tak člověk plánuje 

a tam nahoře se tomu někdo určitě hlasitě směje. Nakonec jsme minulý rok místo výletů léčili asi měsíc a půl zánět žíly u mého muže. Kdo to zná, ví, že se musí hlavně ležet, nohy hezky nahoře, k tomu nějaké ty léky a mazat krémy. Místo hezkých zážitků jsem tak měla pocit, že jsem se nastěhovala do domovu důchodců či nemocnice, díky specifické vůni různých krémů a vedle postele se povalujících obvazů.

Letos to však konečně vypadá nadějně. První dva výlety máme za sebou, což jsme minulý rok měli snad za celé léto, takže snad se to dá považovat za dobré znamení. Zde něco málo o tom jaký byl ten první.

Výlet č. 1 – Dětěnice Food Festival 2019

Díky svému počátečnímu nadšení jsem do svého itineráře zařadila i druh akce, které jinak vůbec nevyhledávám, prostě je nemám ráda. Jsou to akce spojené s jídlem. Vždy ve mně totiž vyvolává vzpomínky na firemní vánoční večírky, kdy po úvodním příhovoru někdo zavelel, že se může ke stolům. Tím okamžikem totiž vždy nastal boj o kus žvance, jako když se na startovní čáře ozve výstřel.  Pudy a strach, že zrovna na mě už nezbude, nad lidmi většinou zvítězily a jinak distinguovaní kolegové se rozběhli ke stolům. Bohužel se mi to v Dětěnicích vše tak trochu potvrdilo.

Akce probíhala na Velký pátek a i když jsme vyrazili až kolem oběda, tak se cesta kvůli sváteční zácpě prodloužila na dvojnásobek. Když jsme šťastně dorazili, tak bylo na parkovišti i v okolitých uličkách plno, takže zaparkovat byl trochu oříšek. Ale zvládli jsme to. U vchodu nás čekala až nečekaně dlouhatánská řada u pokladny. Na první pohled s přívětivým vstupným 50 Kč. Při pohledu na hada lidí před námi jsem poprvé zaváhala, zda tam opravdu chci, ale dvouhodinová cesta již byla za námi, tak jsem si řekla, že to jen tak nevzdáme. Po poměrně krátkém čekání se naštěstí našel hodný pán, který kousek od nás špitnul, že asi 10 metrů od hlavní pokladny je směnárna, kde lístky zakoupíte taky. Ukázalo se, že dokonce mnohem rychleji (asi šikovnější obsluha). A tam už se finanční zátěž na peněženky začala malinko nabalovat. Ve směnárně totiž bylo nutné zakoupit „zlaťáky“. Bez nich nebylo možné ve stáncích nic koupit a výlet by byl rázem úplně zbytečný. Naštěstí jsem zaslechla jak se tak pohybují ceny za poživatiny typu koláč, beránek, bramborák, takže jsem si řekla, že tak 15 by mohlo stačit. Jenže chyba lávky, zlaťáky bylo možné zakoupit jen po 10, takže 10 nebo 20. Vzala jsem 20, což se ukázalo jako malá past. Můj původní odhad byl totiž správný – utratili jsme 12 a 8 jsme neměli za co utratit. Zlaťák byl za 25 Kč, takže se vstupným pro 2 osoby bylo 600 Kč pryč.

Za naplánovaný rytířský souboj bylo nutné doplatit na osobu dalších 195 Kč. Na oplátku by nám odečetli základní vstupné, takže „jenom“ 145 Kč. Nabídku jsme ale nevyužili, hlavně když je obvyklé, že tento typ zpestření je u jiných akcí většinou v ceně.

Výr velký

Když jsme se úspěšně prodrali do areálu, tak jsme zjistili, že o akci je opravdu velký zájem. Lidí tam bylo opravdu mraky. Vše už bylo ale zaplaceno, past sklapla :-)

Taneční vystoupení

Tak jde se na utrácení. Rychle jsme zjistili stav ve stáncích. První selátko už padlo za oběť, takže bylo jasné, že z něj již neochutnáme. U stánku s nabídkou chobotnic, krevet a ústřic nikdo nestál (o potvory z moře vytažený nebyl zájem). My proti nim nic nemáme, ale šli jsme dál. Nakoupili jsme domácí koláče kus za zlaťák. 2 první zlaťáky byly fuč. Následné prodírání davem nás trochu vyčerpalo, tak jsme zamířili do zadní odpočinkové části parku, kde jsme objevili lavičku a doufali v trochu klidu. Po chvilce jsme zjistili, proč touto částí většina lidí jen prochází. Vedle dětenického zámku je totiž velice vhodně zvolené místo pro skladování….no jak to napsat…..no prostě hnoje, lépe řečeno močůvky. Veeeelká hromada této cenné komodity se kupila na dohled  od našeho stanoviště. Podle šířícího  se aromatu to vypadalo na produkt různého druhu zvířat (zřejmě kravy, ovce a něco k celkovému dojmu přidaly zřejmě i nedaleko ubytovaní pštrosy). Rázem jsme pochopili proč je většina stánků s jídlem situovaná ve přední části. Poseděli jsme tak dlouho jak nám to čich dovolil a vrátili jsme se k davům. Na můj oblíbený bramborák byla celou dobu taková fronta, že jsem to při pohledu na ní hned vzdala. Jeden kus byl za 2 zlaťáky, se zelím 3, se zelím a uzeným myslím 4 nebo 5. Takže co zbývalo? Další čuník, na kterého jsme natrefili byl již taky ohlodán na kost. Takže volba padla na guláš za 3 zlaťáky a pštrosí steak za 7. Oba prý až překvapivě dobré. Po krátkém gurmánském zážitku následovala pak už jen zoufalá snaha utratit zbylých 8 zlaťáků v čase, kdy už první trhovníci začínali kolem 15 hodiny (akce trvala do 19) balit stánky. Volba padla na poslední buchty na stánku. A bylo to za námi.

Fronta na bramborák

Jak to zhodnotit? Jako výlet pro lidi z okolí, kteří to tam nemají daleko je to fajn. Děti se tam měly částečně jak zabavit – byla tam trampolína a nějaké to malování vajíček. Pro lidi, kteří mají rádi tento typ davových akcí nebo jim úplně nevadí lze Food Festival doporučit. Na otázku kolik je člověk ochoten utratit za jídlo podávané na čerstvém vzduchu si každý musí odpovědět sám. Myslím, že rodina se 2 dětmi tam musela utratit docela dost. Určitě je však potřeba ocenit snahu výletní místo zviditelnit a udělat něco zajímavého pro lidi. Pro nás 2 dospělé to za tu cestu a peníze prostě nestálo a příště si to už nejspíš nezopakujeme. Ale zase jsme o zkušenost bohatší a i to se počítá.

Autor: Simona Procklová | neděle 21.4.2019 11:39 | karma článku: 20,44 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Simona Procklová

Segovia

Dalším městem, kterému bych se v rámci svých cestovatelských vzpomínek dnes ráda věnovala je španělská Segovia.

15.1.2024 v 13:40 | Karma: 6,85 | Přečteno: 131x | Diskuse| Cestování

Simona Procklová

Valladolid

V zimě je to s výlety za poznáním trochu horší, tak jsem se rozhodla, že se budu vracet do dávnější minulosti a vzpomínat na svou skoro dvouměsíční cestu po Španělsku. Mé vzpomínky patří hlavně zajímavým městům plným historie.

12.1.2024 v 10:40 | Karma: 9,20 | Přečteno: 159x | Diskuse| Cestování

Simona Procklová

Kostel svatého Jakuba staršího v Boskovicích

Tento kostel jsem neměla plánu navštívit, ale jednoduše mě přitáhl svým vzhledem. I když se nachází na konci náměstí, tak je natolik výrazný, že jej nebylo možné přehlédnout. A protože já se ráda podívám do každého kostela, který

15.8.2023 v 9:38 | Karma: 12,44 | Přečteno: 186x | Diskuse| Fotoblogy

Simona Procklová

Zámek Kunštát a kostel sv. Stanislava

O víkendu jsme opět výletovali a tentokrát bylo naším cílem město Kunštát. Přidávám tak pár fotek k nakouknutí. Ostatní informace jsem čerpala z internetu.

14.8.2023 v 8:30 | Karma: 12,05 | Přečteno: 201x | Diskuse| Fotoblogy

Simona Procklová

Hrad Boskovice

Chtělo by se říct něco jako - pokud máte rádi pořádné procházky do kopce, tak navštivte hrad Boskovice. Ne, že by to byl nejhorší terén jaký jsem kdy vyšlapala, ale do kopce to rozhodně je a trochu si procvičíte svaly i srdíčko.

12.8.2023 v 10:32 | Karma: 14,66 | Přečteno: 317x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině, píše Kommersant

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Baví mě psát. Ráda bych zkusila, zda mé texty budou někoho zajímat. Jednoduše, jestli to bude někdo číst. Jaké asi budou? Rozmanité, zábavné, k zamyšlení a snad s pozitivní odezvou od vás čtenárů...doufám :-))

Seznam rubrik