Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Segovia

Dalším městem, kterému bych se v rámci svých cestovatelských vzpomínek dnes ráda věnovala je španělská Segovia.

Segovia je historické město ve středním Španělsku, ležící v autonomním společenství Kastilie a León. Město má bohatou historii a nádhernou architekturu, což ho činí jedním z nejzajímavějších turistických cílů v regionu.

Jednou z nejvýraznějších památek v Segovii je akvadukt, římský inženýrský zázrak, který dodnes dominuje městu. Akvadukt byl postaven v prvním století našeho letopočtu a sloužil k dopravě vody do města. Jeho kamenné oblouky jsou považovány za jedno z nejlepších římských inženýrských děl ve Španělsku.

Akvadukt

Stavba, která dosahuje maximální výšky 28 metrů, vyniká asi dvaceti tisíci hrubě opracovanými žulovými bloky, které dohromady vytváří 166 oblouků a 120 pilířů ve dvou patrech nad sebou. Použitý materiál je přivezen z nedalekého pohoří Sierra de Guadarrama, které k Segovii zasahuje svou východní částí.

Katedrála Nuestra Senora de la Asunción

Katedrála Nuestra Senora de la Asunción, známá také jako segovijská katedrála, je jednou z nejvýznamnějších církevních staveb ve městě. Tato katedrála je jednou z nejpozoruhodnějších gotických katedrál na Pyrenejském poloostrově a byla zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO v roce 1985.

Katedrála byla postavena mezi 16. a 18. stoletím na místě starší románské katedrály. Její architektura kombinuje různé styly, včetně gotiky, renesance a platereskní, což vytváří jedinečný a poutavý celek. Katedrála Nuestra Senora de la Asunción vystihuje bohatství a význam Segovie během středověku a renesance.

Několik významných prvků katedrály zahrnuje:

  1. Gotická architektura: Gotický charakter je patrný v mnoha částech katedrály, včetně vysokých věží, štíhlých sloupů a klenby.
  2. Kaple a oltáře: Katedrála obsahuje několik kaplí a oltářů s bohatým výzdobou, sochami a obrazy.
  3. Klenotnice: Klenotnice katedrály uchovává cenné liturgické předměty, mezi nimiž jsou relikviáře a umělecké díla.

Návštěva segovijské katedrály je pro turisty nezapomenutelným zážitkem, protože mají možnost obdivovat mistrovskou architekturu a umělecká díla, která odrážejí bohatou historii a kulturu tohoto španělského města. Město Segovia má také zbytky staré židovské čtvrti, ze které se ale moc nezachovalo. Její hranice označují brány, případně zlaté symboly v dlažbě. Tato oblast zahrnovala úzké uličky, domy s vnitřními nádvořími a původně i pět synagog. V průběhu času se však židovská komunita setkala s různými výzvami, včetně náboženských a sociálních omezení. Nakonec, v roce 1492, když byli Židé vyhnáni z Španělska v důsledku Alhamberského ediktu. Z památek upomínajících tuto skupinu obyvatel můžete je bývalá synagoga přestavěná na Convent of Corpus Christi, pozůstatky židovského hřbitova. Na ulici Calle de la Judería Vieja můžete navštívit židovské muzeum, které vám dá lepší představu o tom, jak po několik století ve Španělsku hezky fungovalo spolužití několika náboženských skupin a umožní lépe porozumět historii a rozmanitosti Segovie během středověku.

Casa de los Picos

Jestli se Vám líbila budova Casa dos Bicos v Lisabonu, nebo Casa de las Conchas v Salamance, tak v Segovii můžete najít podobně zdobenou Casa de los Picos – asi na půlcestě mezi akvaduktem a katedrálou.

Alcázar v Segovii je historický hrad nebo-li pevnost a patří k nejvýznamnějších a nejkrásnějších historických památkám Španělska. Má bohatou historii, která sahá až do středověku, a představuje vynikající architektonický příklad různých stylů, od románského po renesanční a gotické.

Alcazár

Hlavní část Alcázaru byla postavena v 11. století během vlády muslimských Maurů, kteří ovládali část Pyrenejského poloostrova. Později byl Alcázar přestavěn a rozšířen v 13. století, když byl Segovia dobyta křesťanským králem Alfonsem VIII. Tato rekonstrukce spočívala v přestavbě hradu v gotickém stylu a zahrnovala přidání věží a opevnění.

Alcázar vyniká svým unikátním vzhledem, zejména díky výrazným věžím, rozsáhlým nádvořím a dekorativnímu zpracování. Jeho bílý kamenný vzhled dodává hradu pohádkový a impozantní vzhled – posloužil dokonce jako předloha pro Disneyho Popelčin zámek. Zvláště pozoruhodná je trůnní místnost tzv. “Síň slunce” (Sala del Solio) s výrazným gotickým žebrovím a nádhernými freskami. Ale i ostatní sály jsou nádherné – na našem obrázku je stropní zdobení v místnosti Sala de la Galera.

Zahrady

Alcázar hrál důležitou roli v dějinách Španělska a byl svědkem mnoha historických událostí, včetně zasedání Kastilských králů a královen. Dnes slouží jako muzeum a turistická atrakce, kde návštěvníci mohou prozkoumat jeho různé části a obdivovat bohatství historie, které představuje.

Jestli se kouknete z oken Alcázaru směrem na sever, uvidíte kostelík. Ten je ve vedlejší vesnici Zamarramala, a říká se, že je v něm uschován kousek kříže na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus. Jestli je to pravda nevíme, protože byl zavřený když jsme tam byli, ale od kostelíku je skvělý výhled na celou Segovii.

Zajímavost: Když už jste v Segovii a jíte maso, nevynechejte jejich specialitu – pečené prasátko, které je tak jemné, že se porcuje talířem – cochinillo segoviano. Nejznámější restaurace co nabízí tuto specialitu je asi Mesón de Candido, ale my jsme si ho dali v nesrovnatelně levnějším Mesón don Jimeno, a bylo tak dobré, že když jsem to jídlo na přítelkynině talíři viděl, neodolal jsem, ochutnal a objednal si taky, a tak se ukončila moje šestiměsíční, čistě vegetariánská životní epizoda.

Castillo de Turegano

Když se ze Segovie vracíte k Madridu, zastavte se ve vesnici Turegano. Toto historické sídlo má bohatou historii, a nejimpozantnější je hrad Turegano. Původně založen v 11. století, byl později přestavěn v renesančním stylu. Nachází se na kopci a poskytuje působivý výhled na okolní krajinu. Město má také hezké náměstí Plaza Mayor, které je typickým střediskem španělských měst. Kolem náměstí najdete tradiční budovy, kavárny a obchody, a hezký je odtud i výhled na hrad. Středověké domy, kamenné dlažby a malebné uličky přispívají k autentickému, neokázalému půvabu tohoto místa.

Turegano je ideálním místem pro ty, kteří chtějí zažít nepřikrášlenou a klidnou atmosféru španělského venkova a zároveň si užít kousek historie a architektury.

Autor: Simona Procklová | pondělí 15.1.2024 13:40 | karma článku: 6,85 | přečteno: 132x
  • Další články autora

Simona Procklová

Valladolid

V zimě je to s výlety za poznáním trochu horší, tak jsem se rozhodla, že se budu vracet do dávnější minulosti a vzpomínat na svou skoro dvouměsíční cestu po Španělsku. Mé vzpomínky patří hlavně zajímavým městům plným historie.

12.1.2024 v 10:40 | Karma: 9,20 | Přečteno: 159x | Diskuse| Cestování

Simona Procklová

Kostel svatého Jakuba staršího v Boskovicích

Tento kostel jsem neměla plánu navštívit, ale jednoduše mě přitáhl svým vzhledem. I když se nachází na konci náměstí, tak je natolik výrazný, že jej nebylo možné přehlédnout. A protože já se ráda podívám do každého kostela, který

15.8.2023 v 9:38 | Karma: 12,44 | Přečteno: 186x | Diskuse| Fotoblogy

Simona Procklová

Zámek Kunštát a kostel sv. Stanislava

O víkendu jsme opět výletovali a tentokrát bylo naším cílem město Kunštát. Přidávám tak pár fotek k nakouknutí. Ostatní informace jsem čerpala z internetu.

14.8.2023 v 8:30 | Karma: 12,05 | Přečteno: 201x | Diskuse| Fotoblogy

Simona Procklová

Hrad Boskovice

Chtělo by se říct něco jako - pokud máte rádi pořádné procházky do kopce, tak navštivte hrad Boskovice. Ne, že by to byl nejhorší terén jaký jsem kdy vyšlapala, ale do kopce to rozhodně je a trochu si procvičíte svaly i srdíčko.

12.8.2023 v 10:32 | Karma: 14,66 | Přečteno: 317x | Diskuse| Fotoblogy

Simona Procklová

Hrad Bouzov - pohádkové místo na Moravě

Hrad Bouzov je považován za ten nejromantičtější z celého Česka. Musela jsem tomuto tvrzení dát zapravdu, jakmile jsem jej uviděla. Hrad vypadá opravdu velice neobvykle oproti všem, které jsem zatím měla možnost u nás vidět.

24.7.2023 v 8:42 | Karma: 16,21 | Přečteno: 322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Baví mě psát. Ráda bych zkusila, zda mé texty budou někoho zajímat. Jednoduše, jestli to bude někdo číst. Jaké asi budou? Rozmanité, zábavné, k zamyšlení a snad s pozitivní odezvou od vás čtenárů...doufám :-))

Seznam rubrik